Covidbevis och vaccinpass hindrar inte sjuka att röra sig fritt

Dela på facebook
Dela på twitter

Covidbeviset / Covidpass är tänkt för att hindra smittspridning. Därför är det bara fullvaccinerade som får lov att besöka vissa arrangemang och som grund för detta anges smittspridning.
Nu kan du ju bli sjuk oavsett hur många gånger du vaccinerats. Dessutom kan du smitta andra – vaccinerade eller ovaccinerade.

Vad händer med ditt Coividbevis om du testar positivt för Covid-19 ?

Inget, är det enkla svaret. Om du har ett Covidbevis och därefter testar positivt för Covid-19 kan du fortfarande besöka alla arrangemang där det krävs Covidbevis. Du kan där gå in och smitta en stor mängd människor. Kanske har du inte ens symptom vilket gör att individer runt omkring dig invaggas i en falsk trygghet. ”Här är vi alla friska och riskerar inte smittas”.
Man ställer sig då naturligtvis frågan om detta är rimligt.

Jämför med bilbesiktningen

Om din bil är godkänd hos någon bilbesiktning får den framföras fram till nästa besiktning. Skulle du hamna i en poliskontroll där man ibland har så kallad ”flygande besiktning” kan det anmärkas på bilens skick och du får en ”tvåa” eller i värsta fall körförbud. Du måste då reparera felen och göra en ny besiktning.

Samma sak borde det vara med Covidbevis och Covidtest. Ett Covidbevis ger dig tillgång till platser där inte alla får vistas på grund av smittspridningsrisken, borde detta bevis dras in så fort du är ”farlig” för andra.
Jämför med bilens bromsar. Avsaknad av bromsar ger dig körförbud på besiktningen. Bilen är okej vid besiktningstillfället men i en poliskontroll uppdagas att bromsverkan saknas. Du får då körförbud.

Samma sak skulle givetvis skett med ett Covidbevis. Det positiva Covidtestet motsvaras av poliskontrollen. Vid positivt provsvar skall det naturligtvis påverka ditt Covidbevis. I annat fall kan man ju verkligen fråga sig om Covidbevisen används för att hindra smittspridningen.