Sverige har fortfarande undantagstillstånd

Dela på facebook
Dela på twitter

Regeringen låter meddela att man nu tar bort taket för evenemang som exempelvis fotbollsmatcher och konserter.
Detta låter som att det inte längre kommer att finnas några begränsande lagar efter 29 september.

Så är det dock INTE.

Regeringen pratar inte lika högt om att man förlängt Covid-19 lagen och serveringslagen.

Vad innebär detta ?

Normaltillståndet i Sverige är att man får göra i princip vad man vill så länge det inte är förbjudet.
Cykla är ett bra exempel på detta. Du får cykla precis var du vill så länge det inte finns förbud mot det. I trafikförordningen finns regelverk för att framföra cykel. Till exempel att du inte får cykla på motorvägen och inte cykla där fordonstrafik är förbjuden. Men utgångspunkten är fortfarande att du får cykla varhelst du vill så länge du inte bryter mot dessa lagar.

Med Covid-19 lagen och serveringslagen är det tvärtom. Här utgår man från begränsningar i vår frihet och just nu tillåter man evenemang utan publiktak från och med 29 september. Det innebär att vi bara har vår frihet på nåder.
Kan jämföras med när man var liten och godis fick man inte äta när man ville. Men enligt mamma och pappa så var det okej med lördagsgodis. Ibland kunde man lyxa till det rejält och man fick lov att äta flera dagar i rad under julen och påsken. Men, det var ju egentligen reglerat.
Samma sak är det med Covid-19 lagen och serveringslagen. Egentligen är normaltillståndet att saker är reglerat, men regeringen låter oss ibland sitta 4 vid bordet och ibland är de ännu snällare och låter oss fylla en fotbollsarena. Så just nu befinner sig landets befolkning i samma tillstånd som godissugne 5-årige Kalle som firar jul eller påsk.