Behövs verkligen Covidbevis för resa ?

Dela på facebook
Dela på twitter

Under den senaste månaden har allt fler vittnat om att det inte kontrolleras något Covidbevis vid resa genom Europa.
Senaste uppgiften kommer från en äldre dam som rest med bil två gånger till Danmark via färja på olika destinationer den senaste veckan.
Det har även tidigare under sommaren kommit in berättelser från resenärer som kört från Sverige ner till balkan att inga kontroller gjorts vid någon gräns, vare sig på utresa eller hemresa.

coronasmitte.dk kan man läsa om vilka regler som gäller för inresa till Danmark just nu. Bland annat framgår det att man kan resa in om man kan påvisa ett positivt PCR-test som är max 12 månader gammalt.

Efter att själv besökt Danmark under lördagen den 11 september kunde det konstateras att inga kontroller gjordes när man körde i land. Ingen av de drygt 20 bilar framför stoppades och ingen personal fanns på plats för kontroll.

Är det helt okej att åka utan Covidbevis ?

Mycket talar för att det går alldeles utmärkt att passera gränser i Europa utan att behöva visa upp något intyg på vaccination eller PCR-test. Dock bör man nog vara beredd på att det kan ske kontroll och bör INTE ta det för givet att man kan passera en gräns utan visa någon form av intyg. I synnerhet bör man nog inte planera en semesterresa om man inte är beredd på att tvingas vända vid en gräns eller, i värsta fall, placeras i karantän.
Som beskrivits i stycket ovan kan man resa in i Danmark med ett positivt PCR-test som är max 12 månader gammalt.

Uppdatering 2021-11-29: Efter att rest till och från Danmark via Öresundsbron kan man konstatera att det INTE görs någon kontroll på vare sig svenska eller danska sidan.

Varför görs inga kontroller ?

Det går inte att svara på, men helt uppenbart verkar det som att man trycker ut ett budskap om hårda kontroller medan verkligheten ser helt annorlunda ut. En form av skrämselpropaganda.