Covidbevis för att begränsa friheten ?

Dela på facebook
Dela på twitter

Den 27 maj meddelade regeringen att de även tittar på om det ska vara möjligt att använda vaccinationsbevis eller liknande för vissa allmänna sammankomster och offentliga tillställningar under en begränsad period

Texten ovan kommer från E-hälsomyndigheten. Även om det i dagsläget inte finns några krav på covidbevis vid sammankomster eller liknande så är man helt öppen med att man tittar på den här lösningen. På sidan 19 i socialdepartementets promemoria hittar du mer info kring detta.
I Storbritannien har Boris Johnson redan flaggat för detta och vill ha det infört i september. Något som bland annat Eric Clapton reagerat på.

Vi blir idag allt mer medvetna om de digitala fotspår vi lämnar efter oss när vi rör oss på nätet. Det har också lett till att vi ofta får godkänna vilka ”cookies” som används på en webbplats.
Nu vill regeringen alltså flytta dessa digitala fotspår ut i den fysiska verkligheten då vi alltså måste legitimera oss med en ny form av ”pass”. Genom en allt ökande acceptans av att legitimera sig vid vad du än gör, så accepterar du också att staten skapar en ”social profil” kring dig. En kartläggning som du inte har någon som helst koll på hur den kommer att användas.

Men jag har ju rent mjöl i påsen

Att man inte har något att dölja brukar vara den enklaste motiveringen för att acceptera övervakning och registrering. Visst är det så att det exempelvis inte är några problem att blåsa i alkomätaren vid en trafikkontroll när man är nykter. Inte heller något konstigt att det finns en kamera i butikens entre eller kassa. Majoriteten av oss är trots allt hederliga människor som inte har uppsåt att göra något kriminellt.

Vad är då så farligt att legitimera sig lite mer ?

Vid varje legitimering med covidbevis kommer det att skapas fotspår som aldrig försvinner. Det innebär också att det enkelt går att skapa en profil över dina vanor, din musiksmak, din politiska åsikt med mera.
Det här kommer alltid att följa dig och du vet inte vad som är okej, lagligt eller acceptabelt om ett år, fem år eller 10 år. Så det mjölet som kanske är rent idag, blir omdefinierat till smutsigt imorgon.

Men så här gör ju alla företag…

Ja, de flesta företag och butiker som säljer till konsument arbetar med någon form av lojalitetsprogram. Du scannar McDonalds app eller drar ditt Ica-kort. Du har kanske kopplat ditt bankkort till Circle K för att få billigare korv.
I utbyte får du kanske en extra rabatt på varor som du brukar köpa. Butikens vinst med detta är att hålla dig kvar som kund men framförallt att få mer kundkännedom. Ju mer data man har, desto bättre kan man marknadsföra sig mot olika målgrupper.

Vad är då skillnaden ?

Företagen har ett ganska klart mål med detta: att sälja mer och tjäna mer pengar.
Vad är statens mål ? Kontroll över befolkningen på olika sätt. Skillnaden mellan staten och företagen är att statens motiv för kontroll kan skilja sig över tid. Företagets motiv är alltid att tjäna pengar medan statens motiv kan skifta utifrån ideologisk inriktning hos de styrande. Kom alltid ihåg att det system som byggs upp idag av de politiker du anser dig vara rätt, kan i framtiden användas mot dig av politiker med en helt annan ideologi.