Kan myndigheterna missbruka Covidbeviset ?

Dela på facebook
Dela på twitter

Allt kan givetvis missbrukas. Och ingen berättar i förväg att man tänker missbruka något.
Det som känns oskyldigt idag kan missbrukas imorgon av någon annan.

Vi är idag vana att legitimera oss vid alla möjliga tillfällen. Framförallt för att bevisa vår identitet och ålder. Att vi verkligen har rätt att hämta det där paketet. Att vi är över 20 och får handla ölen på systemet.

Varför kan då Covidbeviset bli farligt ?

I många avseenden behöver vi inte identifiera oss. Vi har rätt att vara anonyma. Det ingen som ska hålla koll på var jag äter, vad jag ser för film eller mina politiska åsikter. Åtminstone om jag inte vill att filk ska veta.
Genom att ställa krav på att människor ska vara vaccinerade för att delta i vissa saker kommer man att kunna avkräva en legitimation där det innan inte varit möjligt. Du behöver inte legitimera dig när du går på bio. Du behöver inte legitimera dig för att besöka ett evenemang. Du behöver inte legitimera dig för att delta i en politisk manifestation.
Om du ansökte om tillstånd för en demonstration vid tiden före Corona så blev det beviljat om det inte fanns risk för ordningsstörningar eller säkerheten äventyrades. Idag tillåts inte större folksamlingar på grund av smittorisken.
En öppning är då att man villkorar ett demonstrationstillstånd med att alla ska kunna uppvisa att de är vaccinerade.
Du får då helt enkelt uppvisa ditt Covidbevis för polisen eller annan myndighet före eller under demonstrationen. Man har alltså helt plötsligt hittat på ett sätt att avkräva folk legitimation utan någon egentlig anledning. Vips, så har man tagit fram en väldigt effektiv åsiktsregistrering.